Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką i malinami

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie i orzeźwiające ciasto do którego użyłam mrożone truskawki. Zamiast malin możemy dać inne świeże owoce najlepiej sezonowe. Dosyć szybkie i nie skomplikowane ciasto do którego w sezonie letnim możemy użyć gotowych biszkoptów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka truskawkowa:
    60 dag mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    500 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    300 ml przegotowanej wody

    2 galaretki malinowe lub truskawkowe
    500 ml przegotowanej wody
    świeże maliny lub inne owoce

    Forma- tortownica 20 cm/ 20 cm
Wystaw ocenę:

4.31 (13 ocen)

Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno po czym partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać mąkę z proszkiem oraz żółtka i delikatnie mieszać łyżka. Do wyłożonej papierem formy wyłożyć ciasto, pieczenie ok. 25 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Pianka truskawkowa:
    Galaretkę rozmieszac w wodzie i odstawić, truskawki zmiksować i dodać do galaretki. Śmietankę ubić wraz z cukrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone biszkopt. wstawić do lodówki.
  • 3. 2 galaretki truskawkowe lub malinowe rozmieszac w przegotowanej wodzie i odstawić. Na piance ułożyć maliny lub inne owoce po czym zalać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować