Lekkie i orzeźwiające ciasto do którego użyłam mrożone truskawki. Zamiast malin możemy dać inne świeże owoce najlepiej sezonowe. Dosyć szybkie i nie skomplikowane ciasto do którego w sezonie letnim możemy użyć gotowych biszkoptów.
Pianka truskawkowa na biszkopcie z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno po czym partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać mąkę z proszkiem oraz żółtka i delikatnie mieszać łyżka. Do wyłożonej papierem formy wyłożyć ciasto, pieczenie ok. 25 minut w temp. 170 stopni.
2.Pianka truskawkowa:
Galaretkę rozmieszac w wodzie i odstawić, truskawki zmiksować i dodać do galaretki. Śmietankę ubić wraz z cukrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone biszkopt. wstawić do lodówki.
3.2 galaretki truskawkowe lub malinowe rozmieszac w przegotowanej wodzie i odstawić. Na piance ułożyć maliny lub inne owoce po czym zalać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić.
Komentarze