Sałatka warzywna z cukinią i papryczką chili

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka warzywna idealna do drugiego dania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg cukinii
    2 papryczki chili
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg marchewki
    1 kg cebuli
    główka czosnku
    4 łyżki soli

    Zalewa:
    10 szklanek wody
    2 szklanki octu 10%
    2 szklanki cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka warzywna z cukinią i papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy a końcówki obcinamy nożykiem. Kroimy w cienkie plastry na szatkownicy, zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie cukinię płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do dużej czystej miski.
  • sałatka 2. Paprykę, cebulę oraz marchewkę ścieramy na szatkownicy, dodajemy pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną i pozbawioną pestek papryczkę chili, mieszamy dokładnie wraz z cukinią.
  • 3. Sałatkę nakładamy do czystych i suchych słoików, składniki na zalewę zagotowujemy, jeszcze gorącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach.
  • 4. Słoiki pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody.

Porady

Bardzo smaczna sałatka warzywna na bazie cukinii, marchewki, papryczki chili, papryki, cebuli. Papryczkę chili można pominąć jeśli ktoś nie lubi lekko ostrej. Sałatka wychodzi słodko kwaśna jak ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować