Sałatka warzywna z cukinią i papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy a końcówki obcinamy nożykiem. Kroimy w cienkie plastry na szatkownicy, zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie cukinię płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do dużej czystej miski.
2.Paprykę, cebulę oraz marchewkę ścieramy na szatkownicy, dodajemy pokrojony w plastry czosnek oraz pokrojoną i pozbawioną pestek papryczkę chili, mieszamy dokładnie wraz z cukinią.
3.Sałatkę nakładamy do czystych i suchych słoików, składniki na zalewę zagotowujemy, jeszcze gorącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach.
4.Słoiki pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody.
Porady
Bardzo smaczna sałatka warzywna na bazie cukinii, marchewki, papryczki chili, papryki, cebuli. Papryczkę chili można pominąć jeśli ktoś nie lubi lekko ostrej. Sałatka wychodzi słodko kwaśna jak ze sklepu.
Komentarze