Zupa bez której nie może się obejść wielkanocne śniadanie .
Składniki:
0,70 kg białej kiełbasy
0,.30 kg wędzonego boczku
2 butelki gotowego zakwasu w płynie ( po 0,5 l )
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, liście laurowe (3-4 szt.), kilka ziaren ziela angielskiego, garść majeranku
350 ml gęstej śmietany 12 lub 18%
1 łyżka tartego chrzanu
jajka ugotowane na twardo w ilości 1 jajko na osobę
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować białą na 2 litrach wody, wyjąć a do wywaru wlać zakwas w płynie. Dodawać po kolei pokrojony i przysmażony boczek, posiekany czosnek, majeranek i inne przyprawy.
W międzyczasie ugotować jajka na twardo i ostudzone obrać. Pokrojoną kiełbasę dodać do żurku, następnie zaprawić śmietaną i łyżką chrzanu. Jajka w ćwiartkach nałożyć bezpośrednio na talerz przed samym podaniem.
Komentarze