Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

4.51 (148 ocen)

Zupa bez której nie może się obejść wielkanocne śniadanie .

Składniki:

  • 0,70 kg białej kiełbasy
    0,.30 kg wędzonego boczku
    2 butelki gotowego zakwasu w płynie ( po 0,5 l )
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, liście laurowe (3-4 szt.), kilka ziaren ziela angielskiego, garść majeranku
    350 ml gęstej śmietany 12 lub 18%
    1 łyżka tartego chrzanu
    jajka ugotowane na twardo w ilości 1 jajko na osobę
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Żurek Żur Jajko Zakwas

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0164ig2 1. Ugotować białą na 2 litrach wody, wyjąć a do wywaru wlać zakwas w płynie. Dodawać po kolei pokrojony i przysmażony boczek, posiekany czosnek, majeranek i inne przyprawy.
    W międzyczasie ugotować jajka na twardo i ostudzone obrać. Pokrojoną kiełbasę dodać do żurku, następnie zaprawić śmietaną i łyżką chrzanu. Jajka w ćwiartkach nałożyć bezpośrednio na talerz przed samym podaniem.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Chrzan Jajka Kiełbasa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować