Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

4.5 (180 ocen)

  • Dla 5 osób

Żurek na bogato - tak jak najbardziej lubię. Zrobiony na domowym zakwasie, bardzo pyszny i idealnie doprawiony.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 1/2 litra wody
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    5 średnich ziemniaków
    5 sztuk białej parzonej kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    500 ml domowego zakwasu na żurek
    2 ząbki czosnku
    3 suszone grzybki
    2 łyżki suszonego majeranku
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    5 ziaren czarnego pieprzu
    sól (do smaku)
    Do podania:
    śmietana 18%
    jajka na twardo (ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny.
  • 2. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować.
  • 3. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka.
  • Żurek 4. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować