Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

4.91 (210 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki żurek z dodatkami jest bardzo pożywny i rozgrzewa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zakwas na żurek (zakwas na żurek w butelce gotowy): 500 mililitrów
    - biała kiełbasa surowa: 0.5 kilograma
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - ziele angielskie i liść laurowy: 2 sztuki
    - sól ,pieprz: 1 szczypta
    - śmietana 30 %: 0.5 szklanki
    - jaja (jaja ugotowane na twardo): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.91 (210 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać 2,5 l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować 15 min.
  • 2. Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku.
  • 3. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki .
    Ugotowaną kiełbasę białą wyjąć pokroić w plastry.
  • Żurek z biała kiełbasą i jajkiem 4. Zabielić wszystko śmietaną ,podawać z jajkiem i pokrojoną kiełbasą białą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować