Mój sprawdzony, ulubiony przepis na tradycyjny żurek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
3/4 szklanki zakwasu na żur
30 dag białej kiełbasy
80 dag ziemniaków
4 jajka
2 cebule
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 18 proc.
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
3 listki laurowe
majeranek
sól,
Świąteczny żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i cebulę obrać, pokroić. Włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i sól. Dodać umyte, obrane i pokrojne w kostkę ziemniaki i gotować na małym ogniu 30 minut.
2.Zupę przecedzić, do wywaru dodać zakwas, zagotować. Śmietanę rozmieszać z mąką i wciąż mieszając, wlewać powoli do zupy. Zagotować, przyprawić solą i majerankiem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na połówki. Kiełbasę ugotować do miękkości i pokroić w plasterki. Do talerzy wlać po porcji żurku. Włożyć po porcji warzyw, kiełbasy i jajek. Smacznego!
Komentarze