Świąteczny żurek z białą kiełbasą

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mój sprawdzony, ulubiony przepis na tradycyjny żurek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki zakwasu na żur
    30 dag białej kiełbasy
    80 dag ziemniaków
    4 jajka
    2 cebule
    1 pęczek włoszczyzny
    1 łyżka mąki
    100 ml śmietany 18 proc.
    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    3 listki laurowe
    majeranek
    sól,
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Świąteczny żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i cebulę obrać, pokroić. Włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i sól. Dodać umyte, obrane i pokrojne w kostkę ziemniaki i gotować na małym ogniu 30 minut.
  • 2. Zupę przecedzić, do wywaru dodać zakwas, zagotować. Śmietanę rozmieszać z mąką i wciąż mieszając, wlewać powoli do zupy. Zagotować, przyprawić solą i majerankiem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na połówki. Kiełbasę ugotować do miękkości i pokroić w plasterki. Do talerzy wlać po porcji żurku. Włożyć po porcji warzyw, kiełbasy i jajek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować