Zupa pieczarkowa na rosole z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso oraz warzywa ( z wyjątkiem grzybów oraz ziemniaka i drugiej, średniej cebuli) . Doprowadzić rosół go zagotowania, gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogien i gotowac na malym ogniu do momentu az mieso bedzie ugotowane). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą maggie, suszonym lubczykiem oraz posiekaną natką pietruszki .
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroic w plasterki.
Na patelnię wlać łyżkę oleju olej dołożyć łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojona cebulę, zrumienić. Do cebuli dodac pieczarki, lekko podsmażyć, dodać śmietanę.oraz małą chochelkę rosołu, chwilę dusić.
2.Ziemniaka obrać, opłukać , pokroić w mala kostkę.
Część rosołu potrzebną do przygotowania zupy grzybowej wlać do mniejszego garnka, zagotować, zmniejszyć ogien, dodać pieczarki, listki laurowe, pokrojonego ziemniaka, pokrojona marchewkę z rosołu. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie, doprawić kurkumą, solą , pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Można jeszcze doprawić śmietaną.
Komentarze