Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na 8 części. Każdą dokładnie nacieramy solą i pieprzymy. Wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięs i dokładnie mieszamy, aby pokryła wszystkie żeberka. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.Następnie żeberka obtaczamy w mące. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.
3.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy. Uzupełniamy wodę, tak by przykryła całe żeberka. Całość dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
4.1 łyżkę mąki rozprowadzamy w miseczce z 1 łyżką wazową sosu z żeberek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka, zagotowujemy. Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Porady
Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym, lub ulubioną surówką.
Komentarze