Zapiekane ziemniaki z batatami

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, wręcz może banalne danie - zapiekanka z ziemniaków i batatów. Podana z sosem śmietanowo-czosnkowym smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do drugiego dania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g batata
    800 g ziemniaków
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki Vegety
    gałązka rozmarynu

    sos:
    200 g kwaśnej śmietany 12%
    4 ząbki czosnku
    sól
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dodatki

Zapiekane ziemniaki z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wlać olej, wsypać Vegetę, wymieszać. Układać w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie ziemniaki i bataty w pozycji pionowej. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut.
  • 2. Śmietankę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i szczypiorkiem. Podawać do ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Ziemniaki

Notka redakcyjna

Zobacz też: bataty - 16 przepisów na słodkie ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować