Bataty cieszą się coraz większą popularnością. Nie tylko są ciekawą smakowo alternatywą dla znanych i lubianych ziemniaków, ale i dają spore pole do popisu. Warto zamienić czasem klasyczną pyrę, bowiem bataty mają niski indeks glikemiczny, zawierają błonnik i witaminy A, B, C, E, K. Bataty to także źródło potasu i magnezu. 

Wiedząc już, jakie są zalety tych pomarańczowych bulw, warto poznać sposoby ich wykorzystania. Bataty nadają się do wszystkiego – zarówno potraw wytrawnych i słodkich. To świetny zamiennik w daniach, w których zazwyczaj wykorzystujemy ziemniaki – w zapiekankach, jako dodatek do dań mięsnych i surówek, dodatek do zup czy sałatek. Upieczone bataty to zdrowsza wersja frytek, ale upieczone bataty możemy zblendować i takie puree wykorzystać na przykład jako dodatek do ciast czy pasztetów warzywnych. Bataty są bowiem dość słodkie, więc przy połączeniu np. z bananami, dynią czy czekoladą, łatwo stworzą deser. Na szczęście w daniach wytrawnych bataty łatwo przechodzą smakiem np. świeżych ziół czy marynat, więc nie ma obawy o przesłodzenie dania.

Jeszcze ciekawsze pomysły na bataty znajdziesz w naszej galerii, w której czeka na Ciebie aż 16 różnorodnych dań.

Zobacz również: młode ziemniaki nie tylko w mundurkach - 18 pomysłów na ziemniaczki