Wigilijny żurek z suszonymi grzybami

4.47 (187 ocen)

  • 60 min

W wielu domach w Wigilię na stole obok czerwonego barszczu pojawia się żurek z suszonymi grzybami. Smaczny, kwaskowy, z lekkim aromatem i smakiem grzybów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l zakwasu na żurek,
    25 g suszonych grzybów,
    2,5 litra bulionu warzywnego (z kostki lub domowego),
    2 – 3 ząbki czosnku,
    150 ml kwaśnej śmietany,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    majeranek,
    pieprz,
    sól
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę.
    W garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem przypraw. Dodać pokrojone grzyby i gotować do czasu aż będą miękkie. Wlać zakwas cały czas mieszając zupę – doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Pod koniec gotowania dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Śmietanę zahartować odebranym, gorącym żurem, dodać do zupy i chwilę pogotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
    Żur wigilijny podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować