Żurek wigilijny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

jest związana z tradycją mojej rodziny

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka żytnia razowa typ 2000: 30 dekagramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - chleb razowy: 1 sztuka

    - woda ugotowana-dodatki: 1 litr

    - Marchew , Pietruszka, Seler korzeniowy,: 1 sztuka

    - grzyby suszone: 4 gramy

    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek wigilijny 1. Zakwas na żurek:
    1. Do dużego słoja wsypujemy mąkę, czosnek oraz skórkę chleba razowego.
    2. Przygotowane składniki zalewamy litrem przegotowanej wody.
    3. Mieszaninę odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce.
    Wywar:
    1. Z umytych i oczyszczonych warzyw i grzybów gotujemy wywar warzywny (tak jak na rosół - 1,5 litra wody)
    2. Odcedzamy wywar i doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Do odcedzonego, doprawionego wywaru dodajemy wcześniej przygotowany zakwas.
    4. Można udekorować płatkami grzybowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować