Waniliowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jednym z ostatnich moich wypieków jest waniliowa szarlotka. Pyszna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Zapach wanilii użyty w tym wypieku niezmiennie kojarzy mi się ze smakiem ulubionej szarlotki, która piekła moja babcia. Ciasto kruche w połączeniu z waniliowymi jabłkami sprawia, że nikt nie może się oprzeć temu wyjątkowemu ciastu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    350 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    200 g masła
    3 żółtka
    1 jajko
    aromat waniliowy
    waniliowe jabłka
    2 kg jabłek
    100 g cukru
    30 g cukru waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    dekoracja
    30 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy.
    Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy.
    Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować