Waniliowa szarlotka w kratkę

  • wyświetlono: 430 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Najlepsze i najbardziej uwielbiane ciasto na jesienne dni, o pysznym maślano-waniliowym smaku z naszych polskich jabłek (użyłam do niej moich ekologicznych jabłek prosto z sadu) nie ma sobie równych! Z kruchą kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa poezja!

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 65min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm

40 dag mąki pszennej
30 dag masła 82%
15 dag cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker
szczypta soli


Masa jabłkowa:
7 dużych winnych jabłek (najlepsza antonówka)
½ cytryny
½ szklanki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki masła 82%
1 łyżeczka trzcinowego cukru z cynamonem Dr.Oetker
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka)
2 łyżki płatków migdałowych
1 jajko+1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Waniliowa szarlotka w kratkę

  • Przygotowanie1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto.
    Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę, owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia jabłkowego
  • przygotowanie2. Nadzienie:
    Jabłka obrać ze skórki pokroić na grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

    W garnku rozpuścić masło z cukrem , gdy zabulgocze a cukier się rozpuści dodać jabłka, wsypać łyżeczkę cukru z cynamonem, wlać wodę, dusić aż jabłka zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozrobić z małą ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić .
  • Przygotowanie3. Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować , wylepić dno głębokiej formy na tartę o podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi.


    Włożyć szarlotkę do nagrzanego do 190*c piekarnika na grzaniu góra –dół, temperaturę od razu zmniejszyć do 185*c i piec około 45-50 minut. Podawać lekko ciepłą lub po wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.
    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimajabłkana słodkokruche ciastojabłecznikszarlotkajesieńdla gościPoczęstunekszarlotka w kratkęwypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Dodane przez: danusia19671

Szarlotka z jabłkami w karmelu

Pyszna jesienna szarlotka, upieczona...

SZARLOTKA W INNEJ FORMIE

Dodane przez: Słodycz na ustach

Szarlotka w innej formie

Szarlotka jest dobra na każdą okazję,...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Chodziła już za mną od dłuższego...

szarlotka japońska

Dodane przez: KORAL

Szarlotka japońska w polewie dekorowana

Znana szarlotka japońska w polewie...

ciasto kremowe

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto kratka

Tanie,proste w wykonaniu ciasto

Szarlotka

Dodane przez: mzka

Szarlotka

Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE