Waniliowa szarlotka w kratkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze i najbardziej uwielbiane ciasto na jesienne dni, o pysznym maślano-waniliowym smaku z naszych polskich jabłek (użyłam do niej moich ekologicznych jabłek prosto z sadu) nie ma sobie równych! Z kruchą kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa poezja!

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm

    40 dag mąki pszennej
    30 dag masła 82%
    15 dag cukru pudru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker
    szczypta soli


    Masa jabłkowa:
    7 dużych winnych jabłek (najlepsza antonówka)
    ½ cytryny
    ½ szklanki cukru
    4 łyżki wody
    2 łyżki masła 82%
    1 łyżeczka trzcinowego cukru z cynamonem Dr.Oetker
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka)
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 jajko+1 łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowa szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto.
    Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę, owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia jabłkowego
  • przygotowanie 2. Nadzienie:
    Jabłka obrać ze skórki pokroić na grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

    W garnku rozpuścić masło z cukrem , gdy zabulgocze a cukier się rozpuści dodać jabłka, wsypać łyżeczkę cukru z cynamonem, wlać wodę, dusić aż jabłka zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozrobić z małą ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić .
  • Przygotowanie 3. Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować , wylepić dno głębokiej formy na tartę o podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi.


    Włożyć szarlotkę do nagrzanego do 190*c piekarnika na grzaniu góra –dół, temperaturę od razu zmniejszyć do 185*c i piec około 45-50 minut. Podawać lekko ciepłą lub po wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować