Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

4.92 (186 ocen)

  • 3 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą.

  • 3 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt

    5 jajek
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    160 g cukru
    szczypta soli

    Krem chałwowy

    600 ml śmietany kremówki
    350 g czekolady mlecznej
    350 g chałwy waniliowej
    250 g mascarpone

    Krem waniliowy

    250 ml śmietany kremówki
    150 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Frużelina malinowa

    300 g malin
    80 g cukru
    1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny

    Krem do tynkowania tortu

    250 ml śmietany kremówki
    150 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Nasączenie

    250 ml wody mineralnej
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    Ganache

    100 g czekolady gorzkiej
    100 g śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.92 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąki mieszamy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Krem chałwowy

    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

    Krem waniliowy

    Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
  • 3. Frużelina malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

    Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • 4. Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy połowę kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy resztę kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
    Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce.

    Ganache

    Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować