Tort śmietanowy z frużeliną malinową

4.47 (184 ocen)

Tort rozpływa się w ustach i dzięki cytrynie i frużelinie jest lekko kwaskowaty, co cudownie współgra ze słodyczą śmietany.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 10 jaj
    • szklanka cukru
    • 1.5 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sok z połowy cytryny
    Frużelina:
    • 500g malin
    • pół szklanki cukru
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości ciepłej wody
    • sok z połowy cytryny
    Masa śmietanowa:
    • 1l śmietany 36%
    • ok. 1/3-1/2 szklanki cukru pudru
    • 500g mscarpone
    • 3 fixy do śmietany
    • puszka ananasów
    • opcjonalnie barwniki spożywcze
    • owoce lub ozdoby do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowy z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: W misce ubić oddzielone białka z sokiem z cytryny. Pod koniec ubijania wsypać cukier. Dodać żółtka i miksować do połączenia. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać szpatułką do ubitych jajek. Masę na biszkopt wlać do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30cm i piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aż brzegi będą odchodzić od formy. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Frużelina: Maliny wsypać do garnka, wlać do nich sok z cytryny i gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Dosypać do nich cukier i gotować dalej do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody i wlać do owoców, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, szybko wymieszać, aż frużelina zgęstnieje i zdjąć z palnika, zanim się zagotuje. Odstawić do ostygnięcia mieszając co jakiś czas.
  • 3. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wsypać fixy oraz dodawać po łyżce ser mascarpone dalej mieszając mikserem. Na końcu dodać cukier puder i wymieszać do połączenia. Masę można podzielić na mniejsze części i dodawać barwniki, jeśli chcemy uzyskać kolorową masę.
  • 4. Pierwszy biszkopt ułożyć na podstawie, wyłożyć na niego całą frużelinę i cienką warstwę bitej śmietany, a następnie przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć połowę pozostałej masy i ułożyć na niej ananasy. Przykryć trzecim blatem biszkoptu. Cały tort wyrównać z boków i z góry bitą śmietaną i udekorować wg uznania.

Porady

Śmietana ubita z serem mascarpone dłużej się trzyma, jest sztywniejsza i łatwiej udekorować nią tort

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować