Tort śmietanowy z frużeliną malinową

  • wyświetlono: 7826 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort rozpływa się w ustach i dzięki cytrynie i frużelinie jest lekko kwaskowaty, co cudownie współgra ze słodyczą śmietany.

Składniki

Biszkopt:
• 10 jaj
• szklanka cukru
• 1.5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• sok z połowy cytryny
Frużelina:
• 500g malin
• pół szklanki cukru
• 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości ciepłej wody
• sok z połowy cytryny
Masa śmietanowa:
• 1l śmietany 36%
• ok. 1/3-1/2 szklanki cukru pudru
• 500g mscarpone
• 3 fixy do śmietany
• puszka ananasów
• opcjonalnie barwniki spożywcze
• owoce lub ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietanowy z frużeliną malinową

  • 1. Biszkopt: W misce ubić oddzielone białka z sokiem z cytryny. Pod koniec ubijania wsypać cukier. Dodać żółtka i miksować do połączenia. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać szpatułką do ubitych jajek. Masę na biszkopt wlać do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30cm i piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aż brzegi będą odchodzić od formy. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Frużelina: Maliny wsypać do garnka, wlać do nich sok z cytryny i gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Dosypać do nich cukier i gotować dalej do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody i wlać do owoców, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, szybko wymieszać, aż frużelina zgęstnieje i zdjąć z palnika, zanim się zagotuje. Odstawić do ostygnięcia mieszając co jakiś czas.
  • 3. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wsypać fixy oraz dodawać po łyżce ser mascarpone dalej mieszając mikserem. Na końcu dodać cukier puder i wymieszać do połączenia. Masę można podzielić na mniejsze części i dodawać barwniki, jeśli chcemy uzyskać kolorową masę.
  • 4. Pierwszy biszkopt ułożyć na podstawie, wyłożyć na niego całą frużelinę i cienką warstwę bitej śmietany, a następnie przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć połowę pozostałej masy i ułożyć na niej ananasy. Przykryć trzecim blatem biszkoptu. Cały tort wyrównać z boków i z góry bitą śmietaną i udekorować wg uznania.

Porady

Śmietana ubita z serem mascarpone dłużej się trzyma, jest sztywniejsza i łatwiej udekorować nią tort

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorturodzinyśmietanaMaliny

Komentarze

Podobne przepisy

image-03fa2ue

Dodane przez: Martyna26066

Tort śmietanowy z brzoskwiniami

Bita śmietanka sprawia, że tort...

frużelina malinowa

Dodane przez: elka72

Frużelina malinowa

Doskonały dodatek do naleśników...

Prosty tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: emalitowska

Prosty tort śmietanowy z owocami

Bardzo prosty tort dla każdego.

Tort.

Dodane przez: Słodko Słodka

Tort Śmietankowy z Frużeliną Truskawkową

Torcik ten przygotowałam jak rok...

TORT ŚMIETANOWY

Dodane przez: aniam94

TORT ŚMIETANOWY

Tort jest lekki i pyszny. Można...

Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

Dodane przez: Sabcia

Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

Dekorowanie tortów to moje hobby....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE