Sernik chałwowo - waniliowy

  • wyświetlono: 259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Taki sernik to wykwintny i bardzo prosty deser. Rewelacyjnie smakuje z filiżanką kawy. To również świetna propozycja na świąteczne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy.

b
  • 8 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: tortownica 18 cm ( 6-8 porcji)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód:
• 100g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
• ok. 50g miękkiego masła,
• 1 łyżka kakao,
masa serowa:
• 500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
• 100g chałwy waniliowej (pokruszonej i rozdrobnionej widelcem),
• 3 jajka,
• ok. 50g drobnego cukru,
• 1 budyń waniliowy bez cukru,
• 2-3 krople naturalnego aromatu waniliowego,
• szczypta soli,
pianka śmietanowa:
• 200 g śmietany 36%,
• 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
• ½ łyżeczki żelatyny,
• ok. 20 ml wrzątku,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik chałwowo - waniliowy

  • 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód tortownicy, ugniatamy. Kakao wsypujemy na sitko i delikatnie prószymy po spodzie.
    masa serowa:
    Pokruszoną chałwę ucieramy z cukrem i żółtkami na gładko. Następnie dodajemy budyń oraz ser i miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
    pianka śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.
    Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno z cukrem. Gdy będzie już sztywna dodajemy żelatynę i jeszcze chwilkę ubijemy do połączenia.
    Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzony sernik i odstawiamy na kilka godzin.
    Dekorujemy według uznania. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałwaurodzinysernikWielkanocwaniliaświętana każda okazjęboże narodzeniedo kawyimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

Waniliowy sernik z budyniem czekoladowym

Dodane przez: rena123

Waniliowy sernik z budyniem czekoladowym

Delikatny, kremowy sernik o smaku...

Waniliowy sernik z budyniem

Dodane przez: rena123

Waniliowy sernik z budyniem

Waniliowy sernik bez spodu, z warstwą...

sernik

Dodane przez: elapolo

Sernik chałwowy z musem truskawkowym

Sernik nieco inny niż wszystkie....

Sernik waniliowy z brzoskwiniami.

Dodane przez: weronika63

Sernik waniliowy z brzoskwiniami

Sernik jest o smaku waniliowym...

Sernik waniliowy z pierniczkami

Dodane przez: ewoola

Waniliowy sernik z pierniczkami

Bez mąki, a mimo wszystko wilgotny...

Gotowany sernik waniliowy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Gotowany sernik waniliowy

Zapraszam na pyszny waniliowy sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE