Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

  • wyświetlono: 689 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku ten dzień jest dla mnie wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Mój syn to mój prywatny ósmy cud świata i najważniejszy mężczyzna w moim życiu. Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową.

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt

7 jajek
127 g mąki tortowej
45 g mąki ziemniaczanej
203 g cukru
szczypta soli

Krem orzechowy

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki *
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej
5 łyżek cukru pudru

Krem kokosowy

200 ml mleka kokosowego
100 ml śmietany kremówki *
350 g mascarpone
40 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **

Frużelina malinowa

250 g malin ***
75 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1½ łyżeczki żelatyny

Nasączenie

200 ml wody mineralnej niegazowanej
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
5 łyżek wódki

Krem do tynkowania tortu

400 g masła 82%
200 g czekolady białej

Ganache

100 g czekolady gorzkiej
120 ml śmietany kremówki *

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Krem orzechowy

    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.

    Krem kokosowy

    Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • 3. Frużelina malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

    Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 4. Krem do tynkowania tortu

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.

    Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową oraz krem kokosowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

    Ganache

    Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami.
  • 5. * użyłam śmietany 48%
    ** użyłam takiego likieru http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
    *** użyłam mrożonych malin

Porady

- Biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec biszkopty w tortownicy o wymiarach 22 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyorzechyMaliny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort można przygotować na...

Urodzinowy tort z masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

Ten tort jest niezwykle pyszny....

Tort z malinami i czekoladą z galaretką

Dodane przez: anamarisworld

Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Pyszny lekki tort na bazie mascarpone...

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

Ciasto kokosowe i ciasto orzechowe...

Malinowe ciasto z posypką kokosową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Malinowe ciasto z posypką kokosową

Smaczne ciasto z owocami na maślance...