Szpinakowe ciasto z masą serową na święta

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto szpinakowe przełożone delikatną masą serową. Idealne do świątecznej popołudniowej kawy.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    Mąka pszenna Lubella Typ-450 3 szklanki
    jajka kurze 8 szt.
    cukier 1 szklanka
    cukier waniliowy 16 g
    proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    olej 1 szklanka
    szpinak mrożony 40 dag
    prażone wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
    żurawina mrożona do dekoracji choinki

    Masa serowa:

    ser biały 50 dag
    śmietana 36% 800 ml
    galaretka cytrynowa 2 szt.
    cukier puder 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Szpinakowe ciasto z masą serową na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 1. Wykonanie masy serowej:

    Ser mielimy dwukrotnie przez sitko serowe (2,5 mm śr.) lub rozdrabniamy blenderem. Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serem. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 2. Wykonanie ciasta:

    Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy.
  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Dodajemy pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 4. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy 24 cm średnicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 5. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone wyjmujemy z formy i przecinamy na dwa plastry.
  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 6. Jeden plaster ciasta wkładamy na dno tortownicy, na to wykładamy masę serową, układamy na masę serową drugi plaster ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Szpinakowe ciasto z masą serową na święta. 7. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy górę ciasta. Górę ciasta smarujemy pozostałą masą serową oprócz choinki, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Na choince w dołkach układamy na kropli masy serowej owoce żurawiny.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: sałatka na święta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować