Ciasto składa się z kakaowego ciasta i masy serowej, którą wyciska się na ciasto tworząc kratkę. Podczas pieczenia ciasto w okienkach wyrasta tworząc poduszki.
Ciasto poduszkowiec czyli murzynek z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem d pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno,
dodajemy żółtka, cukier i wszystko chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier waniliowy i olej.
Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji
Powstałe ciasto wylewamy do blaszki, wyrównujemy.
MASA SEROWA
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
Dodajemy stopniowo zmielony ser i wszystko miksujemy.
Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia.
Masę serową przekładamy d rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na masę kakaową tworząc kratkę.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. (podczas pieczenia na powierzchni ciasta tworzą się urocze poduszeczki).
Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przechowujemy w lodówce. Można je jeszcze polać lukrem lub czekoladowymi niteczkami.
Komentarze