Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, kolorowe szaszłyki

  • Łatwy

Składniki:

  • SZASZłYKI:
    - pierś z kurczka: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - bakłażan: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - zielona papryka: 1 sztuka
    - przyprawa do grilla: 6 łyżeczek
    - sól: 2 łyżki
    MARYNATA:
    - oliwa: 3 łyżki
    - musztarda miodowa: 1 łyżka
    - musztarda sarepska: 1 łyżka
    - ketchup: 1 łyżka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól ziołowa: 0.5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z musztardą i ketchupem. Dodajemy obrany i posiekany czosnek, sól ziołową i zioła prowansalskie. Mieszamy dokładnie i powstałą marynatą nacieramy mięso. Zostawiamy na co najmniej godzinę.
    Cukinię i bakłażany po umyciu kroimy w plastry. Posypujemy solą i po 15 minutach wycieramy papierowy ręcznikiem.
    Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
  • szaszłyki z grilla 2. Na drewniane patyczki do szaszłyków, lub specjalne szpikulce nabijamy przygotowane składniki. Posypujemy niewielką ilością przyprawy do grilla, układamy na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillujemy obracając od czasu do czasu, aż warzywa ładnie się zarumienią, a mięso się upiecze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować