Pierś z kurczaka po góralsku

4.5 (195 ocen)

Intensywny w smaku oscypek i słodka, suszona żurawina znakomicie się ze sobą komponują i zawsze kojarzą mi się z miłym urlopem spędzonym w Tatrach.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu a:
    Filet z kurczaka
    100g suszonej żurawiny
    400g makaronu pełnoziarnistego- wstążki
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    50g oscypka
    Składniki robocze:
    sól
    pieprz
    sól ziołowa
    pieprz ziołowy
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka nacinamy nożem z okrągłą końcówką w taki sposób, żeby powstała kieszonka. Kieszonkę wypełniamy żurawiną i pokrojonym w kostkę oscypkiem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, solą ziołową i pieprzem ziołowym, a następnie gotujemy na parze przez 20 minut.
    W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
    Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dolewamy łyżkę oliwy i wsypujemy łyżeczkę soli ziołowej, mieszamy i dodajemy żurawinę i oscypek, które nie zmieściły się już do piersi.
    Ugotowaną pierś kroimy w plastry, układamy na makaronie i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Oscypek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować