Szaszłyki z kurczakiem i cukinią

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowo, smacznie i zdrowo! Szaszłyki można przygotować na grillu lub w piekarniku, sprawdzą się na obiad albo na ciepłą kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    Podwójna pierś z kruczka
    2 małe cebulki

    Marynata
    Sól, pieprz
    Suszona natka pietruszki
    Zioła prowansalskie
    Czosnek granulowany
    Sok z cytryny
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Fast food

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę – składniki marynaty mieszamy w misce.
    Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski, obtaczamy wszystkie w marynacie, nakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30minut.
    Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cieniutkie paseczki – najłatwiej zrobić to przy pomocy obieraczki.
    Cebulę obieramy, kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi.
    Na patyczki nadziewamy marynowane piersi z kurczaka, zrolowane paski cukinie i kawałki cebuli.
    Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku (piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół), przez 15-20minut, obracając kilka razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować