Aromatyczna szynka

0 (0 ocen)

Szynka, która po upieczeniu pachnie bardzo świątecznie- goździkami i cynamonem.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
    Duża pomarańcza
    Kilkanaście goździków
    50g suszonej żurawiny
    2 łyżki oleju
    Łyżka miodu
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżki soli
    Łyżeczka pieprzu ziołowego

Aromatyczna szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok, dodajemy miód olej, sól, pieprz ziołowy, cynamon i imbir i wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dosypujemy suszoną żurawiną. Szynkę nacinamy w kratę i starannie nacieramy marynatą, po czym, na górnej stronie mięsa, w rogi utworzonych rombów- wbijamy goździki. Odstawiamy do lodówki co najmniej na 12 godzin. Następnie pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70 minut, a następnie jeszcze mniej więcej kwadrans bez przykrycia, żeby szynka ładnie się zarumieniła.

Komentarze

Podobne przepisy