Świąteczny żur na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cztery dni przed gotowaniem żuru przygotuj zakwas. Przygotuj słój i letnią wodę. Odmierz mąkę, czosnek obierz.
2.Mąkę połącz z wodą , dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek , kromkę chleba i ziarna pieprzu. Słój nakryj płótnem lub ściereczką. Odstaw w ciemne ciepłe miejsce.
3.Przygotuj wszystkie składniki. Wstaw wodę , dodaj liść laurowy i ugotuj warzywa. Warzywa wyjmij, włóż kiełbasę i parz ją ok. 15 minut. Wyjmij kiełbasę, dodaj ok. 1 litra kwaszonego żuru, majeranek i zagotuj. Żurek dopraw śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
4.Żurek podawaj z jakiem i pokrojoną, białą kiełbasą .
Komentarze