Świąteczny żur na zakwasie

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dzieci i mąż wolę ten żurek, niż ten ze sklepu z butelki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kwaszenie żuru :
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki żytniej
    6 szkl. przegotowanej letniej wody
    5 ząbków czosnku
    1 kromka chleba żytniego
    Dodatkowo :
    słój
    bułka
    gaza lub kawałek płótna
    kilka ziaren pieprzu
    Na żur :
    3 litry wywaru warzywnego
    3 litry wody
    2 marchewki
    1 seler
    kawałek pora
    listek laurowy
    6 surowych kiełbas
    sól
    pieprz
    czosnek
    3 łyżki śmietany
    majeranek
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Świąteczny żur na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny żur na zakwasie 1. Cztery dni przed gotowaniem żuru przygotuj zakwas. Przygotuj słój i letnią wodę. Odmierz mąkę, czosnek obierz.
  • Świąteczny żur na zakwasie 2. Mąkę połącz z wodą , dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek , kromkę chleba i ziarna pieprzu. Słój nakryj płótnem lub ściereczką. Odstaw w ciemne ciepłe miejsce.
  • Świąteczny żur na zakwasie 3. Przygotuj wszystkie składniki. Wstaw wodę , dodaj liść laurowy i ugotuj warzywa. Warzywa wyjmij, włóż kiełbasę i parz ją ok. 15 minut. Wyjmij kiełbasę, dodaj ok. 1 litra kwaszonego żuru, majeranek i zagotuj. Żurek dopraw śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
  • Świąteczny żur na zakwasie 4. Żurek podawaj z jakiem i pokrojoną, białą kiełbasą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować