Poniższy przepis przekazała mi moja mama. Ma on długą historię, bo robiła go również moja babcia i prababcia itd. Zupę podaje się z ziemniakami. Wystarczy włożyć do talerza kilka ziemniaczków i zalać je żurkiem.
35 min
Składniki:
1 l maślanki
1 mała śmietanka słodka 12%
3 jajka
1 łyżeczka kminku
1/2 pęczka koperku
2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
do smaku sól, pieprz, maggi
dodatkowo: ziemniaki (ilość wedle uznania)
Żur na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Do garnka wlać maślankę, śmietankę, dodać roztrzepane jajka i kminek. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, tak żeby nie było grudek i również wlać do garnka. Mieszając od czasu do czasu zagotować. W międzyczasie posiekać koperek.
Kiedy zupa zawrze, wyłączyć palnik, dodać koperek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną maggi.
Do talerza włożyć 2-3 ziemniaki, lekko je posiekać i zalać gotowym żurkiem.
Komentarze