Żur na maślance

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Poniższy przepis przekazała mi moja mama. Ma on długą historię, bo robiła go również moja babcia i prababcia itd. Zupę podaje się z ziemniakami. Wystarczy włożyć do talerza kilka ziemniaczków i zalać je żurkiem.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 l maślanki
    1 mała śmietanka słodka 12%
    3 jajka
    1 łyżeczka kminku
    1/2 pęczka koperku
    2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
    do smaku sól, pieprz, maggi
    dodatkowo: ziemniaki (ilość wedle uznania)
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żur na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
    Do garnka wlać maślankę, śmietankę, dodać roztrzepane jajka i kminek. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, tak żeby nie było grudek i również wlać do garnka. Mieszając od czasu do czasu zagotować. W międzyczasie posiekać koperek.
    Kiedy zupa zawrze, wyłączyć palnik, dodać koperek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną maggi.
    Do talerza włożyć 2-3 ziemniaki, lekko je posiekać i zalać gotowym żurkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować