Straciatella

4.5 (158 ocen)

  • Średni

Tak naprawdę jest to przepis na ciasto,ja przerobiłam je na tort dla własnych potrzeb i tak je polecam .Jest pyszne w smaku i ładnie się prezentuje w towarzystwie kawy.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 8 sztuk
    - olej: 8 łyżek
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - śmietana 30 %: 0.5 litra
    - biała czekolada: 10 dekagramów
    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
    - wiórki kokosowe: 10 dekagramów
    - śmietana w proszku (np.śnieżka): 2 sztuki

    - śmietana 30 %: 2 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 4 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - kawa cappucino o smaku czekoladowym: 0.5 szklanki
    - dżem wiśniowy: 1 sztuka
    - czekolada mleczna: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę, do ubitych dodajemy cukier i całość ubijamy na szklistą beze. Ubitą beze delikatnie łączymy z żółtkami, przesianą mąką z proszkiem na koniec dodajemy olej. Wylewamy ciasto do formy zostawiając około 2 szklanek, to ciasto mieszamy z kakao i wlewamy na jasne ciasto, delikatnie je łyżką zamieszamy. Pieczemy 30 min w temp 180st.
  • 2. Krem:
    Śmietanę gotujemy z białą czekoladą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (przed ubijaniem schłodzić w lodówce), do śmietany dodajemy śnieżkę i ubijamy na puszysty krem, gdy śmietana jest ubita wsypujemy wiórki i drobno pokrojoną gorzką czekoladę delikatnie mieszamy
  • 3. Ciasto dzielimy na trzy placki nasączamy kawą i przekładamy dżemem i kremem, wierzch ciasta smarujemy śmietaną ubitą z cukrami i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody, dowolnie dekorujemy lub posypujemy tylko czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować