Marchewkowa straciatella

4.49 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Marchew idealnie sprawdza się w ciastach i deserach. Uwielbiam jej pomarańczowy kolorek i delikatny smak. W wyniku ostatnich kombinacji z tym warzywem powstała marchewkowa straciatella. Gorąco polecam, bo smakuje i wygląda rewelacyjnie:).

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 22 cm
    Składniki podstawowe:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 7 małych marchewek
    Składnik dodatkowy:
    • 5 dag masła
    Składniki robocze:
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • Ok 3 łyżki cukru pudru do śmietanki (do smaku),
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1,5 łyżki cukru kryształu do karmelizacji marchewki,
    • Jajko do smarowania ciasta
    Składniki do dekoracji:
    • Płatki migdałowe,
    • Bita śmietana,
    • Plasterki marchewki
    PRZEPIS WŁAŚCIWY
    Spody:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
    • Jajko do smarowania,
    • Płatki migdałowe,
    Karmelizowana marchewka:
    • 7 małych marchewek,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1,5 łyżki cukru kryształu,
    • 5 dag masła
    Marchewkowa straciatella:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • Ok 3 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • Karmelizowana marchew przygotowane wcześniej
    Dekoracja:
    • Bita śmietana do dekoracji,
    • Plasterki marchewki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Marchewkowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed pieczeniem 1. SPODY:
    Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 2 koła o średnicy 22 cm. Każde z kół smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pierwsze z kół posypujemy płatkami migdałowymi i dzielimy radełkiem na 8 części. Drugie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • studzenie 2. Tak przygotowane ciasta pieczemy po około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy
  • ścieranie marchwi 3. KARMELIZOWANA MARCHEWKA:
    Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane lekko lub całkiem studzimy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  • karmelizowanie marchwi 4. Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy startą marchew. Słodzimy ją do smaku cukrem oraz cukrem waniliowym. Całość smażymy razem około 4 -5 minut cały czas mieszając. Tak przygotowaną marchew studzimy.
  • ubijanie śmietanki 5. MARCHEWKOWA STRACIATELLA:
    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • dodane marchwi do śmietanki 6. Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem. Następnie dokładnie miksujemy ją z żelatyną. Na koniec wsypujemy karmelizowaną marchewkę. Całość szybko mieszamy i wykładamy na całe upieczone ciasto francuskie.
  • układanie trojkątów 7. Na wierzchu śmietanki układamy trójkąty upieczone z ciasta francuskiego. Torcik schładzamy do zastygnięcia śmietanki.
    Przed podaniem dekorujemy go bitą śmietaną i plasterkami marchewki. Gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.65 (253 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

To może cię zainteresować