Ciasto "Bananowa straciatella"

4.45 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24/24 cm

    150 g podłużnych biszkoptów
    330 g jogurtu naturalnego gęstego
    1 szklanka słodkiej śmietany 30%
    ½ szklanki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    50 g gorzkiej czekolady
    2 banany
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    Kiść winogrona bezpestkowego
    2 banany
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Ciasto "bananowa straciatella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
  • Masa 2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką.
  • Spód 3. Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.
  • w Formie 4. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować