MASA SEROWA
- 2kg sera białego (ja kupiłam w wiadereczku od razu zmielony)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
- 2 budynie waniliowe
- 150g margaryny zwykłej
MASA ŚMIETANOWA
- duża śmietana 12%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone
1.Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną w kosteczkę zimną margarynę oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30min.
Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotować masę serową: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margaryne mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy 5 żółtek i sok z cytryny. Następnie wsypujemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do sera.
Na podpieczone ciasto kruszymy ciasteczka oreo, następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
Przygotować masę śmietanową: śmietanę, serek mascarpone i cukier mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Po upływie 1 godziny wyciągamy sernik z piekarnika, wylewamy na ser masę śmietanową i ponownie wkładamy sernik do piekarnika na 15 minut.
Przygotować mus malinowy: maliny blendujemy razem z cukrem i maślanką. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i po ostudzeniu dodajemu do musu. Tężejący mus wylewamy na ostudzony sernik.
Do ozdoby sernika wykorzystałam bezy, które wcześniej sama upiekłam a także ciasteczka oreo.
Komentarze