Ptysie z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając drewnianą łyżką, by całość się nie przypaliła, przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.
Po tym czasie wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia się wszystkich składników (to bardzo ważne!). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta (5 cm), w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Ptysie piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Maliny i cukier przełożyć do rondelka. Dodać 1/3 szklanki wody. Nastawić na małym ogniu i gotować do momentu zredukowania, aż z malin powstanie mus.
Śmietankę kremówkę połączyć z cukrem i wanilią, następnie ubić na sztywno.
Krem wyłożyć na dolną część ptysia. Na środek dać odrobinę musu malinowego i przykryć górną częścią ptysia.
Komentarze