Ptysie z musem malinowym

3.75 (4 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Deser uwielbiany przez wielu 😊

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto parzone:
    • 250 ml wody
    • 90 g masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 4 duże jajka
    • szczypta soli

    Składniki na krem waniliowy:
    • 300ml śmietanki 36%
    • 250g serka mascarpone
    • 4 łyżki cukru pudru
    • laska wanili

    Składniki na mus malinowy:
    • 500g malin (użyłam mrożonych)
    • 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ptysie

Ptysie z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając drewnianą łyżką, by całość się nie przypaliła, przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.

    Po tym czasie wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia się wszystkich składników (to bardzo ważne!). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta (5 cm), w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).

    Ptysie piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Maliny i cukier przełożyć do rondelka. Dodać 1/3 szklanki wody. Nastawić na małym ogniu i gotować do momentu zredukowania, aż z malin powstanie mus.

    Śmietankę kremówkę połączyć z cukrem i wanilią, następnie ubić na sztywno.

    Krem wyłożyć na dolną część ptysia. Na środek dać odrobinę musu malinowego i przykryć górną częścią ptysia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana kremówka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować