Puszysty i lekki sernik

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bakaliowy spód, który został przykryty bardzo lekkim i puszystym serem. A całość wykończona soczystymi owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BAKALIOWY SPÓD:
    - 200g pokruszonych herbatników
    - 50g drobno pokrojonej suszonej żurawiny
    - 50g delikatnie zmielonych orzechów laskowych
    - 50g delikatnie zmielonych migdałów
    - 100g zmielonych płaków owsianych
    - 150g roztopionego masła

    MASA SEROWA:
    - 1kg sera waniliowego w wiaderku
    - 250g serka mascarpone
    - 100g roztopionej białej czekolady
    - 2 łyżki żelatyny roztopionej w 1/4szkl wrzątku
    - sok wyciśnięty z 1 cytryny

    DODATKOWO:
    - 2 banany pokrojone w talarki i skropione sokiem z cyrtyny
    - 250g borówki amerykańskiej
    - 1 granat
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Puszysty i lekki sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bakaliowy spód: wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, aż suche składniki dokładnie połączą się z masłem. Następnie wykładamy na okrągłą blachę i równamy spód łyżką.

    2. Masa serowa: Ser waniliowy oraz mascarpone przekładamy do misy robota. Następnie dodajemy sok z cytryny i roztopioną czekoladę ( czekoladę roztapiamy nad parą). Włączamy na najwyższe obroty i dodajemy roztopioną i delikatnie ostudzoną żelatynę. Mieszać jeszcze przez 3min.

    3. Na spodzie układamy talarki z banana. Masę wyłożyć na banany i wyrównać wierzch łyżką. Ułożyć ulubione owoce. Ja użyłam borówek i granat, które pasowały idealnie.

    4. Sernik wkładamy do lodówki na 40min, żeby ser mógł się zastygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mascarpone Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować