Ucierane z wiśniami

4.43 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób

Uwielbiam to ciasto. Pamiętam jak dawniej babcia prosiła mnie, żeby ręcznie utrzeć masło na ten słodki wypiek. Oczywiście z małą niechęcią, ponieważ wymagało to sporo cierpliwości i siły, ale dla tego smaku było warto ☺️

Można do niego dodać różne owoce. U mnie tym razem z wiśniami 🍒

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • • 200g miękkiego masła
    • 5 jajek
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 opakowania cukru wanilinowego
    • 9 łyżek mąki pszennej
    • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200g wiśni (użyłam mrożonych)
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Ucierane z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło oraz cukry wrzucić do misy robota. Ucierać aż masło będzie jasne i puszyste (ok. 10 minut). Białka oddzielić od żółtek. Następnie, ciągle ucierając stopniowo dodać żółtka do masła. Kiedy składniki się połączą, zmniejszyć obroty na minimum i dodawać stopniowo mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszać do idealnego połączenia.
    Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać idealnie szpatułka.
    Masę przelać do blachy. Wiśnie powbijać wykałaczką do masy.
    Piec w temperaturze 180° przez około godzinę (do suchego patyczka).

Porady

Ciasto musi być gęste. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować