Sernik z Jabłkami

4.46 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Powiem szczerze zaskoczyło mnie to połączenie,a lubię jedno i drugie;-)Świetny sernik,masa serowa poezja w połączeniu z jabłkami, rozpływa się w ustach...jest to sernik dla prawdziwych łasuchów.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Ciasto:

    1,5 szkl.mąki pszennej
    0,5 szkl.cukru pudru
    pół kostki Kasi
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu zmielonego(u mnie wiaderko President)
    250 ml kwaśnej smietany 18 %
    120 g Kasi
    1,5 szkl.drobnego cukru do wypieków
    4 jajka
    2 budynie śmietankowe Dr.Oedker
    cukier waniliowy duża paczka
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    900 g jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.46 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z jabłkami. 1. Zaczynamy od jabłek obrać usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,i z odrobiną wody próżyć na patelni przez chwilę,dodać 1 łyżeczkę cynamonu,wszystko wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,można też obrane jabłka zetrzeć tylko na tarce i wyłożyć później na podpieczony spód,lub dla leniwych kupić gotowe już w słoiku,takie jak na szarlotkę np.

    Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp.pokojowej.
    Składniki na spód,mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko,dodajemy pozostałe składniki,siekamy nożem i szybko zagniatamy,ciasto wrzucamy do lodówki na ok. godz.ja włożyłam do zamrażalnika na pół godz.żeby było szybciej.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na 15-18 min.do zezłocenia.
  • Sernik z jabłkami. 2. Gdy nasz spód się pieczę zabieramy się za przygotowanie masy serowej,masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,cały czas miksując dodawać po jednym zółtku,wlać kwaśną śmietanę i zmiksować do połączenia,następnie dodawać po jednej łyżce twarogu,dodać przesiany proszek budyniowy,wszystko zmiksować.
    Ubić białka 2 które zostały od ciasta i 4 z masy serowej,białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodajemy sztywną pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Sernik z jabłkami. 3. Na podpieczony spód wykładamy jabłka,wyrównujemy
  • Sernik z jabłkami. 4. na jabłka wykładamy masę serową również wyrównujemy
  • Sernik z jabłkami. 5. wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 45 min,gdyby sernik za mocno się przypiekał u góry,można nałożyć na wierz folię aluminiową,sernik po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Sernik z jabłkami. 6. Dekorujemy wedle uznania u mnie lukier z sokiem z cytryny.

Porady

Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować