Dziś przedstawiam wam kolejny przepis na pyszny serniczek z podsmażanymi jabłkami, który składa się z trzech warstw. Sernik wyszedł wysoki puszysty i mocno pachnący jabłuszkami. Idealny do filiżanki gorącej herbaty.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 24*38 cm
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
110 g masła
żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru
Jabłka:
kg jabłek
łyżka masła
Masa serowa:
600 g mielonego sera białego
4 jajka
budyń waniliowy
szklanka cukru
Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać zetrzeć na tarce, podsmażyć z łyżką masła. Wystudzić.
2.Do miski wsypać mąkę dodać masło, proszek do pieczenia, żółtko, cukier. Wyrobić ciasto, zagnieść. Ciasto rozwałkować włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12 minut.
3.Ser zmielić, białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, cukier oraz budyń w proszku. Zmiksować, na końcu wmieszać pianę ubitą.
4.Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok 60 minut.
Komentarze