Sernik na kruchym spodzie pod kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Przesianą mąkę dokładnie mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy margarynę i cukier i siekamy nożem na stolnicy. Następnie wlewamy żółtka i śmietanę i ręcznie zagniatamy ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażarki, a resztę rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto układamy na wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszce 24x36 cm.
2.Masa:
Jajka ubijamy z cukrem i wlewamy do sera. Wsypujemy budyń i lekko miksujemy. Następnie powoli, cały czas miksując dodajemy olej. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wlewamy do ciasta. Całość łączymy dużą łyżką.
3.Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 45 minut.
4.Pozostałą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy sernik i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Komentarze