Sernik mascarpone z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy na bardzo drobno, tłuczkiem lub blenderem.
Do poKruszymy ciatek dodajemy roztopione masło i wykładamy na tortownicę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia (wyciełam koło na sam spód), wkładamy do lodówki przygotowany spód.
Następnie do mascarpone dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy wydrążoną laske wanilli lub jak ktoś nie ma można zastapić ją cukrem waniliowym. W drugiej misce miksujemy kremówkę "na sztywno"(ja dodałam tu troszkę cukru pudru choć w orginalnym przepisie nie było) i przekładamy kremówkę do masy mascarponowej delikatnie mieszając. Wykładamy masę na ciaska i układamy na to truskawki lub inne owoce. Dodatkowo robimy sos truskawkowy do polania - miksujemy truskawki z cukrem pudrem i polewamy kawałki ciasta przed podaniem.
Jako że cięzko u mnie dostać ciastka digestive - użyłam maślanych Krakusa.
Komentarze