Sałatka jarzynowa

5 (196 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak zwana ulubiona sałatka Polaków :) wcale mnie nie dziwi, że tak się nazywa - jest pyszna, pełna warzyw, a Polacy wiedzą, co dobre :)
Sprawdza się idealnie na wszelkich uroczystościach, w święta, rocznice, a nawet jako pyszny niedzielny dodatek do chlebka i wędlinki :) osobiście nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy ani Bożego Narodzenia. Do tego ta sałatka jest bajecznie prosta do zrobienia :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 15 marchewek
    - 4 pietruszki
    - 4-5 ziemniaków
    - 5-6 jajek na twardo
    - 2-3 kiszone ogórki
    - 1 średnie, kwaśne jabłko
    - 1 średnia cebula
    - 1 puszka groszku
    - 1 puszka kukurydzy
    - sól, pieprz
    - kilka łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszki i ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy. Wrzucamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja, żeby nie ganiać kilku garnków, wrzucam do jednego marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka, na bieżąco odławiając to, co już się ugotowało :) przypominam, że ziemniaki ugotują się szybciej, niż marchew i pietruszka.
    Ugotowane jajka i warzywa studzimy i dopiero potem obieramy. Skórka schodzi bez problemu. Ziemniaki można obrać na gorąco, trzymając je na widelcu. Skórka praktycznie schodzi sama. Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę na sitku (tzw. rzeszoto - bardzo przydatne również do innych sałatek). Jajka obieramy i również kroimy na sitku w kostkę. Ogórki kroimy nożem w drobniutką kosteczkę i odsączamy. Odsączamy również kukurydzę, a groszek płuczemy na durszlaku i czekamy, aż ścieknie z niego woda. Wszystko to wrzucamy do miski i starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Przed podaniem do sałatki dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte jabłko. Nie dodajemy wcześniej, bo wtedy szybciej się psuje (sprawdzone wielokrotnie). A tak - postoi dłużej.
  • 3. Starannie mieszamy i dodajemy majonez. Ilość dobieramy już wedle własnego gustu. Jedni lubią mniej majonezu, inni więcej - ja daję go tyle, by sałatka była ładnie z nim wymieszana, ale żeby też nie pływała w majonezie :)
    Odstawiamy na 1-2h.
    Podajemy z chlebem, wędliną lub jako odrębne danie.







    Smacznego!!!!

Porady

1. W sałatce dobrze się sprawdza dodatek w postaci czerwonej fasoli konserwowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sałatka na święta inna iż zwykle - wypróbuj

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować