Sałatka jarzynowa "wigilijna"

5 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taką sałatkę - jarzynową, ale bez ziemniaków - przygotowuję co roku na wigilijny stół. Powstaje ona jako produkt uboczny gotowania wywaru warzywnego do wigilijnych zup. Sałatka swoim składem przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest nieco inna w smaku, delikatniejsza. Można ją oczywiście przygotowywać przez cały rok, a wywar z gotowania warzyw wykorzystać jako bazę do zupy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 marchewek
    1 pietruszka
    1 średni seler
    1/2 pora (jasna część) lub 2 duże szalotki
    4-5 ogórków kiszonych
    6 jajek ugotowanych na twardo
    1 jabłko
    1 puszka drobnego groszku
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
    150-200 ml majonezu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Sałatka jarzynowa "wigilijna" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut (do miękkości warzyw). Warzywa wyjmujemy i studzimy, a wywar wykorzystujemy do przygotowania zupy.
  • 2. Ostudzone ugotowane warzywa kroimy w niedużą kostkę, podobnie kroimy obrane ze skorupek jajka, obrane ze skórki ogórki kiszone i obrane jabłko, które po pokrojeniu skrapiamy sokiem z cytryny. Z pora zdejmujemy wierzchnią warstwę, płuczemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 3-4 części i w poprzek w paseczki.
  • 3. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy odsączony z zalewy groszek, posiekaną zieloną pietruszkę, musztardę i majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy podawać od razu, ale smaczniejsza jest, kiedy postoi 2-3 godzinki w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować