Risotto z krewetkami i cukinią

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam risotto za jego jedwabistą delikatną konsystencję oraz walory smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z krewetkami królewskimi, cukinią i pomidor

  • 40 min

Składniki:


  • 1/2 szklanki ryżu do risotta,
    1 kieliszek białego wina,
    2 szt średnie cebule,
    2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii,
    20 szt krewetek królewskie,
    1,5 litra bulionu drobiowego,
    olej do smażenia,
    Sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z krewetkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • risotto 1 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy na małym ogniu tak aby ziarenka ryżu stały się na pół przezroczyste, ale w żadnym razie nie mogą się przyrumienić.
    Uwaga: Pamiętajmy że do tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto.
  • risotto z winem 2. Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion. Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente.
  • risotto z krewetkami cz3 3. Gdy ryż jest prawie gotowy dodajemy cukinie pokrojoną w małą kosteczkę. Jako ostatnie dodajemy krewetki (ja miałam surowe ale mogą być gotowane mrożone). Gdy są surowe czekamy aż staną się różowe zajmie im to dosłownie 2 minutki.

    Całość doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Porady

podawać zaraz po przygotowaniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować