Risotto z cukinią i boczniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Risotto z cukinią i boczniakami to szybki obiad, bo w pół godziny był gotowy, a do tego mega smaczny. Podałam z łososiem z patelni, ale równie dobrze będzie smakować z każdym innym mięsem lub jako samodzielne danie. Przepis na risotto na 3-4 porcje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu Arborio
    600 ml bulionu warzywnego
    100 g boczniaków
    1 mała cukinia
    1 cebula czerwona
    3 ząbki czosnku
    trochę posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z cukinią i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z cukinią i boczniakami 1. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Boczniaki oczyścić i jak są duże, to pokroić na mniejsze kawałki, a małe grzyby zostawić tak jak są. Cebulę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić boczniaki, cukinię i cebulę. Chwilę podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Następnie wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć 1-2 minuty. Całość zalewamy bulionem, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusić ok. 15-20 minut aż ryż wchłonie cały wywar, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wcisnąć czosnek i jeszcze chwilę dusić. Gdy risotto zgęstnieje wyłączyć palnik, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i można podawać. Proste, pyszne i sycące danie :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Cukinia Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować