RISOTTO z CUKINIĄ, SZPARAGAMI i KREWETKAMI (RISOTTO con ZUCCHINE, ASPARAGI e GAMBERETTI )

  • wyświetlono: 583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne wiosenne risotto. Pomysł na elegancki obiad lub kolację.

Maria da leccarsi le dita
  • 30min

Składniki

500 g ryżu do risotto (np. carnaroli lub arborio)
1 mała cukinia (ok 150 g)
zielone szparagi (u mnie dzikie, mągą być kupne)-ilość wg uznania
200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
ok. 2 l bulionu warzywnego
100 ml białego wina
1 szalotka lub mała cebulka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól
biały pieprz 

Sposób przygotowania przepisu:

RISOTTO z CUKINIĄ, SZPARAGAMI i KREWETKAMI (RISOTTO con ZUCCHINE, ASPARAGI e GAMBERETTI )

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • 2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek dodaj ząbek czosnku (w całości), a następnie dodaj oczyszczone (z głów, pancerzyków i czarnej nitki wzdłuż) krewetki. Podsmaż przez 1 min, a następnie dodaj 50 ml białego wina poczekaj, aż alkohol odparuje ok. 1 min, podduś jeszcze przez minutę pod przykryciem, a następnie ściągnij z patelni.
  • 3. Na tej samej patelni (gdzie zostało trochę sosu z krewetek) dodaj cukinię pokrojoną w cieńkie plasterki (ze skórką) i pokrojone szparagi (tylko górną, miękką część). Dopraw solą i podduś pod przykryciem przez ok. 5 min. Usuń czosnek z patelni.
  • 4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę z cebulką, a następnie dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min).
    Jak tylko alkohol odparuje zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Po ok. 5 min. dodaj podduszoną wcześniej cukinię ze szparagami i gotuj podlewając ciągle bulionem, co chwilę mieszając przez następne 10 minut. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania dodaj krewetki i dokończ gotowanie risotto.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 5. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżo posiekaną natką z pietruszki i wymieszaj.
    Pozostaw przykryte przez 2 minut, żeby "odpoczęło";)
    Podawaj z biały schłodzonym winem.
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.
Jeśli nie masz szparag przygotuj risotto bez nich, będzie równie smaczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataCukiniaSzparagikrewetkirisottokuchnia wloska

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z cukinią

Dodane przez: Sorensen

Risotto z cukinią i bazylią

Ciekawe połączenie cukinii i papryki

pyszne i sycące

Dodane przez: beciiaaa

Risotto z cukinią, pieczarkami i kurczakiem

Pyszne i sycące danie. Dość szybkie...

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Dodane przez: Ola1984

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Pyszne, sycące danie które świetnie...

image-1cilbdu

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z POREM (RISOTTO con PORRO)

Wykorzystajcie sezon na pora....

Risotto z kurczakiem i szparagami

Dodane przez: Kloruś

Risotto z kurczakiem i szparagami

Absolutnie przepyszne kremowe risotto...

RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Takie połączenie ryżu Arborio z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE