Pierogi z zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,proste i tanie.Trzy zalety dobrego jedzenia.POLECAM.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg.mąki pszennej
    1łyżeczka soli
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50mil oleju rzepakowego lub innego
    bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)

    Farsz:
    400g. zielonej soczewicy
    2 cebule
    5 łyżek oleju
    4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

    Okrasa:
    3 cebule
    200g. masła klarowanego
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,podsmażamy na oleju.Gdy soczewica będzie miękka odcedzamy przez sito,wrzucamy do miski,rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków,dodajemy podsmażoną cebulę,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy klarowane masło,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano (okrasa). Pierogi porcjujemy na talerzach,okraszamy cebulką,polewamy roztopionym masłem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować