Pyszne,proste i tanie.Trzy zalety dobrego jedzenia.POLECAM.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1kg.mąki pszennej
1łyżeczka soli
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50mil oleju rzepakowego lub innego
bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Pierogi z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,podsmażamy na oleju.Gdy soczewica będzie miękka odcedzamy przez sito,wrzucamy do miski,rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków,dodajemy podsmażoną cebulę,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy klarowane masło,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano (okrasa). Pierogi porcjujemy na talerzach,okraszamy cebulką,polewamy roztopionym masłem.SMACZNEGO.
Komentarze