Ragoût z krupniokiem a`la sos bolognese

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Z makaronem tagliatelle . Wariacja z kaszanką. Bardzo udana wariacja. Polecam.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 sztuki krupnioka (kaszanki)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    150g marchewki
    150g selera
    150g pietruszki korzeń
    400g pomidorów w zalewie (krojone)
    pęczek zielonej cebulki
    150g tartego sera wędzonego żółtego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła klarowanego
    Przyprawy do smaku:
    sól, pieprz ziołowa, imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, 3 sztuki ziela angielskiego, 4 sztuki liści laurowych, 6 sztuk jagód jałowca.
    Dowolny makaron. Ja użyłem makaronu tagliatelle.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bolognese

Ragoût z krupniokiem a`la sos bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy,kroimy w bardzo drobną kostkę.W szerokim rondlu rozgrzewamy masło klarowane,dodajemy warzywa,podsmażamy na średnim ogniu.D o warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy,doprawiamy do smaku.Z kaszanki usuwamy osłonkę,wrzucamy do warzyw,zalewamy pomidorami z puszki.Dusimy na małym ogniu około 10 minut.,mieszamy,doprawiamy jeśli trzeba.Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.Przecedzamy przez sito,dzielimy na porcje w głębokich talerzach,polewamy sosem,posypujemy tartym serem oraz pokrojoną zieloną cebulką.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować