Pierogi z ryżem i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Z dodatkiem cynamonu i mięty.Pyszny obiad na słodko.Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg.mąki pszennej
    1łyżeczka soli
    2 jajka
    1 łyżka cynamonu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50mil oleju rzepakowego lub innego
    bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)

    Farsz:
    400g. ryżu
    6 jabłek
    2 łyżki pokrojonej mięty
    sok z jednej cytryny
    cukier,cynamon do smaku
    kilka łyżek miodu według własnego smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ryżem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z ryżem i jabłkiem 1. Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie gotujemy ryż do miękkości,odcedzamy studzimy .Połowę ryżu miksujemy blenderem na kleik.Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach.Wszystko razem mieszamy w misce,wlewamy sok z cytryny,dodajemy siekaną miętę,doprawiamy do smaku.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.Pierogi porcjujemy na talerzach,polewamy miodem,posypujemy cynamonem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować