Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym

4.5 (180 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Te pierogi przyrządza moja teściowa,bardzo są pyszne,można je robić z podrobów wieprzowych lub drobiowych,moja wersja jest mieszana z drobiowymi serduszkami i wątróbką oraz wieprzowymi płuckami:-)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda gazowana: 0.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka

    - serduszka drobiowe: 400 gramów
    - wątróbka drobiowa: 300 gramów
    - płuca wieprzowe: 300 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - przyprawa typu Kucharek: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony: 2 łyżeczki
    - olej do smażenia: 2 łyżki

    - boczek wędzony: 200 gramów
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 1 łyżka

    - śmietana do sosów: 250 mililitrów
    - przyprawa typu Kucharek: 1 łyżeczka
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - cukier: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do pierogów 1. Podroby umyć,serduszka oczyścić z białych rurek,płuca i serduszka zalać woda,gotować na wolnym ogniu 15min.,włożyć do nich wątróbkę i gotować jeszcze ok.10min.,do miękkości,odcedzić wywar odrobinę zostawić(przyda się do farszu),podroby zmielić.Na patelni rozgrzać olej,wyłożyć oczyszczoną i drobniutko pokrojoną cebulkę,podsmażyć na złoty kolor,wyłożyć razem z tłuszczem do farszu,doprawić przyprawą i pieprzem - dokładnie wymieszać,jeśli farsz jest za suchy,dodać odrobinę wywaru z podrobów,by był lekko kleisty.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać szczyptę soli,zrobić po środku dołek,wbić jajko,dolewając stopniowo wodę,wyrobić elastyczne,sprężyste ciasto,rozwałkować na ok.0,3mm,wyciskać szklanką kółka,nakładać na środek po łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi.Zagotować wodę,wrzucać pierogi na wrzątek,delikatnie zamieszać,by się nie skleiły - gotować 5-7min.
  • 3. W rondelku zagotować śmietanę,czas od czasu mieszając,dodać przyprawę,cukier,pieprz i drobno pokrojony koperek,zagotować i odstawić,można zagęścić mąką,jeśli wolicie gęsty sos.
  • 4. Wędzony boczek pokroić w kostkę lub paseczki,wyłożyć na rozgrzany olej,smażyć mieszając 5min.,dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć jeszcze 5min,na złoty kolor.
    Na talerze wyłożyć porcje pierogów,posypać boczkiem i cebulką,podawać z sosem.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować