Pierogi kurkumowe z podrobami, grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczne , sycące zółciutkie pierogi- do ciasta dodałam kurkumy stad ich zółty kolor - z farszem z podrobów z kapusta i grzybami-polecam

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 1\2 kg maki pszennej
    1 jajko
    ok.3\4 szklanki goracej wody
    3 łyzki oleju
    wieksza szczypta kurkumy
    2. Farsz
    1\2 kg płucek
    30 g zoładków
    1 kg kapusty kiszonej
    parę sztuk grzybów suszonych
    kawałek słoniny
    1 cebula
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    ( dodałam tez przyprawę ze zmielonych suszonych warzyw)

    do okraszenia
    cebula zeszklona na oliwie, skwarki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi kurkumowe z podrobami, grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z maki , jajka , goracej wody , oleju i kurkumy najpierw połaczyc palcami składniki a nastepnie wyrobic ciasto . Wyrobione ciasto przykryc sciereczka i odstawic na 20-30 minut
    2. Płucka i zołądki oczyscic , ugotowac .
    Kapustę opłukać i również ugotować.
    Grzyby namoczyć.
    Słoninę pokroić drobno obsmażyć na patelni dodać pod koniec smażenia drobno posiekaną cebulę i dalej smażyć .
    Płucka , żołądki, grzyby i skwarki i odcisnietą kapustę przemielic przez maszynkę
    Do zmielonej masy dodać cały tłuszcz z cebulką.
    Przyprawić do smaku , dodając dużżżo świeżo zmielonego pieprzu.
    Całość dokładnie wymieszać.
    3. Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka i nakładając na nie farsz, zlepiać pierogi.Gotować w osolonej wodzie .
    Odcedzic.
    Okrasić zeszklona cebulka ze skwarkami, smacznego.

Porady

wyszło mi 60 sporych pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Podroby Żołądki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować