Duszonki z ogniska

  • wyświetlono: 10112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Duszonki, a także często nazywane pieczonku, prażonki, w zależności od regionu, smakują wyśmienicie!Jest to nadzwyczajnie proste, ale jakże pyszne danie, które przygotowujemy z łatwo dostępnych, sezonowych warzyw i mięsa w żeliwnym kociołku.

Dobika
  • 120min

Składniki

- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- kapusta - słodka bądź włoska
- wędliny - kiełbasa tradycyjna, boczek lub udka/filet z kurczaka lub karczek wieprzowy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Duszonki z ogniska

  • image-214rih01. Dzisiaj składniki podane zupełnie inaczej jak zazwyczaj, ponieważ ich ilość musicie regulować same - w zależności od tego, co bardziej lubicie, najważniejsze, to dotrzymywać się kolejności warstw, a jakiej one będą grubości - decydujecie wyłącznie Wy :)
    Dno kociołka wykładamy kawałkiem skóry z wędzonego boczku - zapobiega ona przywieraniu kapusty do dna oraz minimalizuje wiarygodność jej przypalenia :)
    Jeśli jednak robicie ze świeżym mięsem bądź tylko z kiełbaską, wyłóżcie dno 4-5 liśćmi kapusty, nawet gdy przypalą się te dolne, nie szkodzi, w żadnym przypadku nie wpłynie to na smak dania.
  • image-0va500b2. Na liście kapusty wyłożyć pokrojone w grubsze plastry, ok. 2 cm, ziemniaki, ilość regulujecie same.
    Na ziemniaki wykładamy pokrojony w plastry boczek, a następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę.
    Jeśli robicie z kurczakiem bądź wieprzowiną...
    Udka kurczaka lub plastry karkówki zawsze wstępnie marynujemy w ulubionych przyprawach, następnie wstawiamy, na co najmniej godzinę, do lodówki, a potem wykładamy na ziemniaki jako warstwę środkową.
    Wędlinę pokrywamy warstwą cebuli pokrojonej w plasterki, delikatnie solimy, następnie wykładamy marchewkę, ponownie cebulę i na samą górę ziemniaki - ponownie posolić i oprószyć pieprzem.
    Warstwa mięsa lub wędlin jest tylko jedna, ukryta po środku kociołka - na dnie przypali się, natomiast na samej górze - może być niedogotowana, co jest szczególnie ważne w przypadku surowego mięsa.
    W środku, pod wpływem pary wydzielanej z warzyw, mięso idealnie przyrządza się :)
  • image-24b5b9h3. Przed zamknięciem kociołka otulamy górę liśćmi kapusty - nie szkodzi jeśli utworzy się niewielki kopiec, najważniejsze, aby pokrywka szczelnie była zamknięta przed wstawieniem go do ogniska - inaczej cały smak nam ucieknie :)
    Warzywa zmniejszają swoją objętość w trakcie duszenia.
    Kociołek wstawiamy do niewielkiego ognia, by nie był zbyt mocny, bo danie mocno się przypali - czas duszenia - średnio ok. 1,5 godziny - warto sprawdzić, otwierając pokrywkę - jak mięso i ziemniaki są miękkie - gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcidanie mięsnedanie warzywneGłówne daniedanie jesiennedanie z ogniskapyszne danie warzywno-mięsne

Komentarze

Podobne przepisy

Duszonki

Dodane przez: Darmiona

Duszonki z bobem, kalafiorem i młodymi ziemniakami

Sycące danie z młodymi warzywami

Bunclok

Dodane przez: Monika Adamczyk

Duszonki, czyli góralski bunclok

Ćwierkające w ogrodzie wróble co...

Duszonki / Prażonki

Dodane przez: anjaa

Duszonki / Prażonki

Ciekawa jestem czy w waszych regionach,...

Przepis dostałam od mamy.

Dodane przez: sylwia6744

Duszonki

Potrawa ta jest bardzo smaczna,szybka...

przysmak rycerski

Dodane przez: mariosylwia

Duszonka rycerska

Polecam na pyszny i szybki w przygotowaniu...

Duszonki, prażone czyli kociołek rozmaitości

Dodane przez: AnetaJ

Duszonki prażone, czyli kociołek rozmaitości

Sycące danie jednogarnkowe, w zasadzie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE