Pieczeń ( klops) z filetem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń jest bardzo smaczna. Można podać na ciepło z sosem np grzybowym i buraczkami lub na zimno jako wędlinę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Filet drobiowy 60 dag
    Karkówka wieprzowa 1,5 kg
    1 czerstwa bułka
    2 cebule
    1 jajko
    150 gram pieczarek, waga po zblanszowaniu i osączeniu
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    Przyprawy:
    Po 1 łyżeczce tymianku, papryki, przyprawy grillowej
    Po 2 łyżeczki soli i jarzynki
    Po 2 szczypty mielonego ziela angielskiego i świeżo startej gałki muszkatołowej
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Klops Wędliny Pasztet

Pieczeń ( klops) z filetem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w bulionie, gdy spęcznieje osączyć na sitku.
    Cebulę posiekać, czosnek sprasować a pokrojone pieczarki zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny, osączyć dokładnie.
    Cebulę zeszklić na odrobinie masła sklarowanego, dodać czosnek, chwilę podsmażyć, wystudzić.
    Filet drobiowy pokroić w grubą kostkę a karkówkę zemleć razem z osączoną bułką.
    Do mielonego mięsa dodać pokrojony filet, cebulę, grzyby, jajko, majonez i przyprawy. Można dodać jeszcze koperek lub natkę pietruszki.
    Wyrobić masę.
    Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na dno blachy dolnej wlać szklankę wody. Foremki keksowe: jedna 12/30 i dwie małe aluminiowe 8/18 cm, natłuścić i oprószyć kaszą manną lub wysłać pergaminem.
    Wypełnić je masą mięsną i uklepać ręką zwilżoną w oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1,15 godz. Można podać na ciepło z sosem np grzybowym i buraczkami lub na zimno jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować