Pieczeń jest bardzo smaczna. Można podać na ciepło z sosem np grzybowym i buraczkami lub na zimno jako wędlinę.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Filet drobiowy 60 dag
Karkówka wieprzowa 1,5 kg
1 czerstwa bułka
2 cebule
1 jajko
150 gram pieczarek, waga po zblanszowaniu i osączeniu
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
Przyprawy:
Po 1 łyżeczce tymianku, papryki, przyprawy grillowej
Po 2 łyżeczki soli i jarzynki
Po 2 szczypty mielonego ziela angielskiego i świeżo startej gałki muszkatołowej
Sok z cytryny
Pieczeń ( klops) z filetem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w bulionie, gdy spęcznieje osączyć na sitku.
Cebulę posiekać, czosnek sprasować a pokrojone pieczarki zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny, osączyć dokładnie.
Cebulę zeszklić na odrobinie masła sklarowanego, dodać czosnek, chwilę podsmażyć, wystudzić.
Filet drobiowy pokroić w grubą kostkę a karkówkę zemleć razem z osączoną bułką.
Do mielonego mięsa dodać pokrojony filet, cebulę, grzyby, jajko, majonez i przyprawy. Można dodać jeszcze koperek lub natkę pietruszki.
Wyrobić masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na dno blachy dolnej wlać szklankę wody. Foremki keksowe: jedna 12/30 i dwie małe aluminiowe 8/18 cm, natłuścić i oprószyć kaszą manną lub wysłać pergaminem.
Wypełnić je masą mięsną i uklepać ręką zwilżoną w oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1,15 godz. Można podać na ciepło z sosem np grzybowym i buraczkami lub na zimno jako wędlinę.
Komentarze