Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie od dziś wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze. Wiemy z czego są zrobione. Bardzo polecam robić je samodzielnie, co prawda wymaga to trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach nie do opisania.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na pieczeń:
    1 kg surowej szynki wieprzowej
    1 duża bułka pszenna
    3 jajka
    3 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu czarnego

    Na pieczarki:
    50 pieczarek
    kilka łyżek ketchupu pikantnego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Pieczeń Klops Dodatki Wędliny

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
  • 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy.
  • 3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej zimną wstawić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Mięso mielone Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować